Nekad se prodajom prstena namirivala kuća za 7 dana


Bećar: Ostao vjeran tradiciji
FOTO: AVAZ 

Nakon šest godina od inicijative da se zaštite sarajevske zanatlije i njihov rad, njih 18 dobilo je certifikate, geografske oznake i pečate za svoj autentični zanatski rad.

Ručni rad

Među onima koji su ostali vjerni tradiciji i zanatu svojih predaka je i Midhat Bećar. On u svojoj zanatskoj radnji u Gazi Husrev-begovoj ulici njeguje filigransko umijeće svog oca, koji je izrađivao belenzuke, narukvice, naušnice, broševe, privjeske, teperluke (ukrase za ženske kape)...

- U vremenu kada na čaršiji možete kupiti svega i svačega, kada vlada šarenilo na ulici, bilo je neophodno da se, ako ništa, omogući turistima da vide šta je autentično sarajevsko zanatstvo - kaže Bećar.

Sarajevski filigran na ovim prostorima prisutan je više od 500 godina, a savršeni oblici nakita i drugih predmeta nastaju ručnim radom od tanke srebrene žice.

- Sve se ručno radi. Najčešće izrađujem nakit po narudžbi, reparaciju oštećenoga, a najviše uživam u pravljenju kompliciranijih komada nakita, poput belenzuke - priča Bećar.

Čuva kolekciju


Čuva, kaže, staru kolekciju nakita koju je sakupljao njegov otac i neće je prodavati.

- Kako su njemu njegovi preci govorili, nekada se od jednog filigranskog prstena mogla namiriti kuća za sedam dana, dok danas ne može ni za dan. A opet niko ne traži da se moraju kupiti naši proizvodi, jer dovoljno je da se zna da su to rukotvorine s našeg područja. Kupac će naći svoj proizvod kad-tad - kaže Bećar.

Izvor: Dnevni avaz

Print screen