Blog

...A family-run business since 1961, BećArt (Gazi Husref-begova 30, Sarajevo) is a filigree and silver workshop, which keeps up an ancient handicraft tradition. You will find beautiful jewellery here, where ornaments are made of silver or gold wire. Combining ancient techniques with modern design, the Becar family aims at preserving and continuing this endangered tradition....

Original article

Od nedavno u ponudi imamo i graviranje na Bosančici. Na ovaj način želimo dati doprinos očuvanju historije i tradicije naše Bosne i Hercegovine, a vama omogućiti da kreirate orginalan nakit i poklone.

Bosančica je autentično i posebno pismo nastalo u Bosni i okolnim krajevima. Davani su joj različiti nazivi: bosančica, bosanska ćirilica, bosanica, bukvica, hrvatska ćirilica, hrvatsko pismo, bosansko-hrvatska ćirilica, begovica. 

Da li ste možda nekada maštali o nekom komadu nakita koji niste mogli nigdje kupiti?
Da li se volite baviti dizajnom nakita?
Želite probati nešto novo?

Ako je na barem na jedno od ova tri pitanja odgovor potvrdan onda se nalazite na pravom mjestu.


Nagradna igra: Dizajnirajte svoj nakit


Bećar: Ostao vjeran tradiciji
FOTO: AVAZ 

Nakon šest godina od inicijative da se zaštite sarajevske zanatlije i njihov rad, njih 18 dobilo je certifikate, geografske oznake i pečate za svoj autentični zanatski rad.

Ručni rad

Među onima koji su ostali vjerni tradiciji i zanatu svojih predaka je i Midhat Bećar. On u svojoj zanatskoj radnji u Gazi Husrev-begovoj ulici njeguje filigransko umijeće svog oca, koji je izrađivao belenzuke, narukvice, naušnice, broševe, privjeske, teperluke (ukrase za ženske kape)...

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu danas je održana ceremonija dodjele certifikata "Original Sarajevo Quality“ autentičnim sarajevskim zanatima, odnosno zanatlijama koji proizvode autentične zanatske proizvode.
Certifikat o autentičnosti geografskog porijekla dobilo je 18 nominacijskih fajlova (zanatlija) koji su predati na certifikaciju Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

U podne u Sarajevu pozivi mujezina i crkvena zvona odjekuju Dinaridima. Automobili na ulicama prolaze pored ljudi koji puše nargilu i piju kavu. Zvukovi potpetica otmjenih žena mogu se čuti na popločanim ulicama ‘

Karizma grada opija, ali iza sve ove gužve i buke skriva se tragična prošlost. Bosanskohercegovačka prijestolnica se 1992. godine pretvorila iz svjetionika raznolikosti, u kojem su se jugoslovenski muslimani, kršćani i židovi molili jedni pored drugih, u mjesto četverogodišnje opsade u kojoj je život izgubilo više od 11.000 ljudi. Međutim, mnogo toga se promijenilo u posljednjoj deceniji.